Did you fall out of a coconut tree?

Ja, ville Keith Richards svart på det spørsmålet. Som alle Stones-fans vet, måtte Bigger Bang-turneen utsettes noen måneder i 2006 fordi Keith fikk en kraftig hjernerystelse under et ferieopphold sammen med kona Patti og Ron Wood på Fiji. For undertegnede var ulykken (Richards falt ned fra et bittelite tre hvor han hvilte) – og comebacket til turneen – det årets viktigste nyheter. 

Det retoriske spørsmålet, som tar av på nettet denne uken, ble imidlertid stilt fra Kamala Harris sin mor til sine barn. Svaret var at du ikke er født inn i et vakuum, men inn i en sammenheng som har en historie og et miljø. 

Høstens Håp i Amerika-turné er heller ikke oppstått fra ingenting, men er et resultat av undertegnedes mange års lidenskap for amerikansk historie og samfunnsliv, som kulminerte i musikkdokumentaren Håp i Amerika. Jeg skrev en kronikk på NRK Ytring i januar 2023 hvor poenget var at norske medier (og USA-eksperter) er for negative i sin dekning av USA. I en påfølgende debatt på NRK Ukeslutt 7. januar 2023 sa jeg til mot-debattant Eirik Bergesen: «Trump er ferdig!» 

Trump har vært mer seiglivet enn hva jeg antok, men hvis du vil vite hvorfor jeg fortsatt står ved den påstanden, så les gjerne ukens nyhetsbrev (det ble skrevet før Kamala Harris tok grepet om presidentkandidaturet):

OPPSKRIFTEN PÅ Å SLÅ TRUMP

Donald Trump er skummel fordi han kan trollbinde store folkemasser ved å juge. Et samfunn hvor ingenting lenger er sant, men hvor de mest utrolige påstander blir trodd, kan bli et farlig sted. Det åpenbare eksemplet er hvordan nazistene, ved hjelp av Joseph Goebbels retorikk og propagandamaskin fikk et helt folk til å tro de mest vanvittige konspirasjonsteorier. 

Donald Trump baserer sin valgkampanje på to store løgner: 1) At valget i 2020 var stjålet fra ham og 2) at USA står ved avgrunnens rand. Den første løgnen er solid motbevist av både uavhengig etterforskning og undersøkelser bestilt av Trump-familien selv. For å dokumentere at mørkemannen Trump tar feil på den andre løgnen, trenger vi bare se til økonomien. Der Goebbels og Hitler hadde grobunn for sitt hat-budskap i en desperat befolkning med over 30% arbeidsledighet, går den amerikanske økonomien på høy-gear med historisk lav arbeidsledighet, høy lønnsvekst og inflasjonen under kontroll. USA er den økonomien i verden som har hentet seg igjen raskest etter pandemien, i følge den amerikanske nobelprisvinneren og økonomen Paul Krugman.

Jeg intervjuet den uavhengige senatoren Bernie Sanders på Capitol Hill da jeg lagde dokumentaren «Håp i Amerika». Intervjuet ble gjort rett etter det dårlige mellomvalget for Trumps kandidater høsten 2022, og senator Sanders var optimistisk på vegne av det amerikanske demokratiet. Da jeg jeg spurte ham hvorfor fakta er så viktig i et demokrati, så sa han at uten fakta kan ikke de folkevalgte ta gode beslutninger for sine innbyggere. Da går samfunnet i oppløsning. Sanders sa at når tilliten i samfunnet er lav, så er det lett for demagoger som Trump å vinne frem med sine løgner.

Nå som Biden er ute av racet er det nettopp fakta og presentasjon som kan avgjøre valget. Biden førte en god politikk, men resultatene ble overskygget av at han var så upopulær. Et stort flertall av amerikanerne mente at Biden var for gammel til å være president. Men Donald Trump er også upopulær, og det er bare én av flere ting som vil skape store problemer for ham frem mot valget tirsdag 5. november.

Problemene til Trump begynte med hans første tale etter attentatet. Hensikten med den talen var at Trump skulle fremstå som en samlende figur overfor en splittet befolkning, og dermed stake ut kursen mot et valgskred. Det gikk – som forventet – rett i dass. Trump er sin egen verste fiende. Han ramlet uti med mobbing og negative budskap så snart han tittet opp fra manuset. Det er lenge til valget, og de republikanske valgkampstrategene frykter at veien mot valget er brolagt med retoriske miner og feller Trump vil gå i.

Trumps umiddelbare krise er at han ikke har noen visjon for Amerika. Det gikk greit når Biden var hans motstander – fordi Biden var blitt for gammel til å gjøre seg forstått. Uansett hvem demokratene velger nå, blir det en yngre og mer energisk leder som kan formulere og kommunisere en slik visjon mye bedre enn Trump. Amerikanerne er lei av åtte års krangling mellom to eldgamle gubber, og de vil se fremover. Det er ingen som vinner valg ved å se bakover. Det stadige maset fra Trump om at valget ble stjålet fra ham, er et taperbudskap.

Det finnes faktisk en visjon på 900 sider om hvordan radikale høyrekrefter i det republikanske partiet vil revolusjonere det amerikanske samfunnet. Det heter Prosjekt 2025 og er så drøyt at selv Trump har distansert seg fra det. Akkurat som han på feigeste måte har plassert god avstand mellom seg selv og abortsaken, som også er en tapersak for Trump. Han burde jo tatt ansvar for saken etter å ha installert en høyesterett som har opphevet kvinners rett til abort og innført presidenters mulighet til å drepe politiske motstandere - ustraffet.

Amerikas lange ekspedisjon tilbake til virkeligheten begynner med at Trump taper valget i november. For at det skal skje, må demokratene kommunisere sin visjon for Amerika på en smart og delikat måte. Da USA var i et tilsvarende kokepunkt på 60-tallet var Martin Luther King jr. det beste symbolet på den svært krevende kombinasjonen av samfunnsendring og forsoning. Hans metode var fredelig politisk aktivisme og kloke ord. 

Hvordan kan USA overkomme den store splittelsen i samfunnet, spurte jeg Bernie Sanders. Han svarte direkte – uten å nøle: Ved å hamre løs på de sakene som er viktige for folk. Ved å vise at vi kan samarbeide for å gjøre hverdagen bedre.

Så forsvant han ut døren for løse en jernbanestreik sammen med demokratene og republikanerne. Som han fikk til.

Av Henning Andersen, 25. juli 2024